Nieuws

Archief

Futureproof: excursie op 11 september

14-08-2014

Hoe implementeert men duurzaamheid aan de andere kant van de grens? Op welke manier zorgen Nederlanders er voor dat hun bestaande patrimonium futureproof is? Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen? ESCOLIMBURG2020 neemt u op 11 september graag mee naar de gerenoveerde en gerevitaliseerde sociale woonwijk De Spoorkolonie in Sittard en het historische BACO-gebouw in Roermond, een landmark dat van fabriek tot kantoorgebouw werd getransformeerd. De deskundige uitleg krijgt u on-site van Harold Janssen (Satijnplus).

De Spoorkolonie in Sittard bestaat uit 56 sociale huurwoningen, gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw als tuindorp voor het spoorwegpersoneel. Vanwege de karakteristieke uitstraling van de woningen en de aanwijzing tot beschermd stadsgezicht worden de bestaande gevels en het stedenbouwkundig ensemble  bewaard. Achter de originele gevels worden de woningen dieper. Tevens wordt een gezamenlijke groenvoorziening gerealiseerd.Woningcorporatie 'Zo Wonen' heeft onlangs de zorgvuldige revitalisatie afgerond. De wijk is behouden voor de toekomst. Door de samenwerking met bewoners en betrokken partijen is de karakteristieke wijk behouden. 16 Oorspronkelijke bewoners zijn inmiddels teruggekeerd naar hun vertrouwde omgeving.

Het oude BACO-gebouw aan de Willem II-Singel in Roermond is een markant en beeldbepalend gebouw in de Roermondse binnenstad. Het Rijksmonument uit 1905, waarin onder andere een meelfabriek, rijwielfabriek, sigarenfabriek en als laatste Berden meubels in gehuisvest waren, is nu het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie Wonen Limburg met ca. 170 werkplekken. Wonen Limburg koos er bewust voor, een voor de stad Roermond historisch gebouw te behouden en deze duurzaam te verbouwen. De woningcorporatie heeft haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen om in het krimpende vastgoedland geen leegstand te bevorderen en koos voor de verbouwing van een bestaand pand. Er is een glazen schil in het gebouw gemaakt (doos-in-doos) om het karakter van het gebouw te handhaven. Door het klimaat in de spouw te reguleren, kost het minder energie het kantoor te verwarmen of te koelen in de zomer.

Programma
8.00u    vertrek bus Heusden-Zolder
8.45u    aankomst + ontvangst Satijnplus (koffie) 
9.00u    uitleg Harold Jansen over Spoorkolonie Sittard
9.30u    vertrek naar spoorkolonie Sittard
9.45u    bezoek spoorkolonie Sittard
10.30u vertrek naar Roermond 
11.00u aankomst BACO-gebouw; uitleg + rondleiding
12.30u  vertrek uit Roermond, lunch op de bus
13.00u aankomst Satijnplus
13.45u  aankomst bus Heusden-Zolder


OPGELETu kan ook zelf naar Satijnplus in Born rijden om daar op de bus te stappen. We verwachten u dan om 8u45 stipt aan Kasteelhof 1, 6121 XK Born in Nederland. Indien u van deze optie gebruik wenst te maken: gelieve dat zeker bij uw inschrijving te vermelden. 


INSCHRIJVEN doet u via mail naar nathalie.grauls@dubolimburg.be met de vermelding 'excursie Nederland'. Inschrijven kost 15 euro, inclusief busreis en broodjeslunch. Een inschrijving is pas officieel na het overschrijven van 15 euro via BE44973069414345. 

SURE2050 helpt gemeentelijk vastgoed

09-10-2019

ESCOLIMBURG realiseert 20 miljoen aan investeringen

03-04-2017

Lokale energie efficiëntie investeringsmodellen

23-01-2017