Sint Jorisheem Alken


Bespaarde kWh

Wie slim omgaat met energie, bespaart. Deze meter geeft aan welke energiebesparing werd gerealiseerd. Wat betekent dit cijfer? Een gloeilamp van 60 watt die een heel jaar permanent brandt, verbruikt 500 kWh per jaar.


CO2 besparing in kilogram

Weg met de CO2: deze meter geeft aan hoeveel kilogram CO2 er uit de lucht wordt gehaald dankzij de inspanningen en investeringen van de deelnemende gemeenten en hun projecten die u op deze site vindt. Wat betekent dit cijfer? Een gloeilamp van 60 watt die gedurende een heel jaar brandt zorgt voor een CO2-uitstoot van ongeveer 100 kg CO2 per jaar.


Opgewekte energie (kWh)

Gebouwen worden in de toekomst energieneutraal. Nu al investeren is jaren langer winst maken. Het aantal kWh worden opgewekt door de photovoltaïsche installaties op de diverse daken van gemeentelijke gebouwen.


kWH

Kg

kWH

Sint Jorisheem Alken

15-09-2013

Het Sint-Jorisheem in Alken - een parochiezaal met bibliotheek - voldeed niet langer aan de noden van deze tijd. Een renovatie drong zich op: tegelijk de kans om ook het gebouw een nieuwe dynamiek te geven. Na een grondige screening door Infrax - in het kader van de ESCO-werking die steden en gemeenten helpt hun patrimonium op een optimale manier te verduurzamen - werd gekozen voor een zeer grondige, duurzame renovatie en een volledig nieuwe invulling van het gebouw. 

Welke werken werden uitgevoerd?

Het bestaande gebouw werd tot op het skelet gestript, van vloer tot plafond. De indeling werd aangepast om tot twee feestzalen te komen: een kleinere (tot 50 mensen) en een grotere (tot 150 personen).

*de stookplaats werd volledig vernieuwd met een condensatieketel op gas.
*de convectoren werden vervangen door radiatoren, met een hoger gebruikerscomfort tot gevolg.
*een ventilatiesysteem met warmterecuperatie werd geïnstalleerd: maar liefst 70% van de warmte wordt uit 'vuile' lucht gerecupereerd en terug afgegeven aan schone, inkomende lucht. Een grote besparing op het vlak van energie én op het vlak van gebruikerscomfort: de lucht is er op elk moment zuurstofrijk en vers. 
*in het oudere gedeelte van het gebouw werd de spouwmuur gevuld met 7 cm isolatie (polystyreenkorrels).
*de buitenzijde werd ingepakt met 14 cm extra isolatie met als U-waarde 0,18.
*het dak werd voorzien van 14 cm pur met U-waarde 0,18.
*het dak kreeg een extra dakdichting met EPDM.
*de ramen werden vernieuwd: de U-waarde van het aluprofiel met thermische onderbreking bedraagt 1,6.
*de verlichting werd volledig vernieuwd: de oude T8-amaturen (4 cm doormeter) werden vervangen door de nieuwere, energiezuinigere T5-armaturen(2 centimeter diameter) met elektronische voorschakelapparatuur (met nog eens extra winst tot gevolg).

FICHE

St Joris Heem, Hendriksveldstraat 20, 3570 Alken
Opdrachtgever: Gemeente Alken
Architect: Stramien
Hoofdaannemer: Van de Kreeke, ISS Building Services, Trendtech 

FOTO'S